Home
1 mei 2009: vertrek
IJmuiden - Dartmouth
naar Isles of Scilly
Isles of Scilly
the Celtic Sea
Cruising Cork
Baltimore-Portmagee
Barloge Creek
Fastnet Rock
Great Skellig
Portmagee
Alleen naar Noorden
McDaid vs. Ireland
Zuidwest Schotland
Familievakantie
Hebriden en om Noord
Storm op de Noordzee
Redding door KNRM
Terug op IJsselmeer
Nawoord
English extract
X-Yachting Magazine
Contact
Sitemap

30 en 31 mei: Fastnet Rock en Lawrence Cove (Bantry Bay)

Wij hadden een rustige nacht op ons anker in de kreek. Van zeeziekte was geen sprake meer en na een goed ontbijt zetten wij koers op Fastnet Rock. GJ en ik hadden die samen al gerond aan boord van Iskander tijdens de Fastnet Race van 1981, maar toen was het nacht en meer dan het vuurtorenlicht hadden we dus niet gezien. Voor de tweede keer deze reis hoefde ik niet aan de wind te zeilen. Een mooie gelegenheid om de gennaker te proberen, die ik, in vergelijking met een spinnaker, naar GJ toe als een 'bejaardenzeil' benoemde. Het bejaardenzeil ging omhoog en op koersen tussen 95 en 120 graden aan de wind liepen we snelheden tussen de 7,5 en 10 knopen (bij een schijnbare wind tussen 8 en 12 knopen). Ook de autopilot geprobeerd op deze downwind-sailing koers, maar hij hield het niet.


[Gennaker]

Het was een mooi gezicht en ik had GJ al gevraagd om een foto te maken van gennaker, schipper en Fastnet Rock tegelijk, maar vóór die gelegenheid moesten we gijpen en het bejaardenzeil raakte in een totale knoop. Het kostte heel wat atletische capriolen om het zeil te temmen en aan dek te krijgen en om het (de volgende dag) weer uit de knoop te krijgen. So much voor het bejaardenzeil, dat ik besloot niet single-handed te gaan voeren.

Door het gerommel met de gennaker hadden we veel hoogte verloren, dus we moesten even een paar slagen aan de wind maken om dicht bij Fastnet Rock te komen. We rondden de rots op een afstand van ongeveer 150 meter. Spectaculair dichtbij, voor zo'n ongenaakbaar loodrecht uit zee rijzend gevaarte. Ook deze vuurtoren is, net als Bishop Rock (zie hiervoor bij de Isles of Scilly) na een eerdere zwakkere versie midden 19e eeuw gebouwd uit in elkaar grijpende brokken graniet uit Cornwall. Sinds enkele jaren is het een automatisch licht, dat niet meer wordt bemand.


[GJ koerst op Fastnet Rock]


[Tevreden schipper nadert Fastnet Rock]


[The Rock].