Home
1 mei 2009: vertrek
IJmuiden - Dartmouth
naar Isles of Scilly
Isles of Scilly
the Celtic Sea
Cruising Cork
Baltimore-Portmagee
Alleen naar Noorden
McDaid vs. Ireland
Zuidwest Schotland
Familievakantie
Hebriden en om Noord
Storm op de Noordzee
Redding door KNRM
Terug op IJsselmeer
Nawoord
English extract
X-Yachting Magazine
Contact
Sitemap

 

Nawoord

Zo eindigt de zeereis round Britain and Ireland van Tuimelaar. Ze heeft 2.800 zeemijlen gevaren, waarvan 1.500 met solo bemanning. De motor heeft 140 uren gelopen, maar het aantal uren dat de motor voor de voortgang is gebruikt is hooguit 15, het manoeuvreren bij aankomst en vertrek in havens niet meegerekend.

Ik heb er van het begin tot het eind van genoten en mij volledig kunnen uitleven met het vervullen van deze lang gekoesterde droom. Natuurlijk waren er momenten dat ik het wat minder zag zitten, of dat ik bang was. Maar dat hoorde bij de uitdaging die ik was aangegaan. Ik ben blij dat ik de zware storm op de Noordzee heb meegemaakt – en achteraf realiseer ik me dat ik die storm bewust niet uit de weg ben gegaan. De ervaring was niet compleet geweest als ik die niet had beleefd. De spectaculaire thuiskomst met de KNRM was onbedoeld een passende apotheose.

Voor mijn familie was het zwaar. Vooral het laatste deel. Tijdens de storm op de Noordzee belde ik iedere avond en ochtend stipt om acht uur naar huis, maar voor Heleen waren de uren daartussen angstig. Ze wist nooit of ik de volgende keer weer zou bellen.


[Zeilhandschoenen na 2.800 mijl]


[Driekleur na 2.800 mijl]