Home
1 mei 2009: vertrek
IJmuiden - Dartmouth
naar Isles of Scilly
Isles of Scilly
the Celtic Sea
Cruising Cork
Baltimore-Portmagee
Alleen naar Noorden
McDaid vs. Ireland
Zuidwest Schotland
Familievakantie
Hebriden en om Noord
Storm op de Noordzee
Redding door KNRM
Terug op IJsselmeer
Nawoord
English extract
X-Yachting Magazine
Contact
Sitemap

6 en 7 juni: Fahan Marina in Lough Swilly


[Fahan Marina]

Deze marina heeft een verhaal. John heeft de marina gebouwd door een stuk water te omringen met een dijk, de zo ontstane kom aan de ene kant uit te laten diepen door een Nederlandse baggeraar en het daarmee gewonnen zand aan de andere kant van de kom te laten opspuiten. Op het gewonnen land zouden bij de marina behorende huisjes worden gebouwd. Voor hij begon had hij zich er bij de overheid van laten verzekeren dat hij voor de beschikbare subsidies in aanmerking kwam. Dat was in 1998. Maar daarna werd hij alleen nog maar tegengewerkt. Hij beschrijft zijn juridische strijd tegen de overheid, die er toe heeft geleid dat de Europese Commissie een ruling tegen Ierland heeft uitgevaardigd. Hij heeft net vier weken court-hearings in Dublin achter de rug en zijn zaak staat er volgens hem goed voor. "I may not be as well educated as they are, but I went to the classroom of hardknocks. That's where you get knocked hard all the time, but you learn to go on anyhow." "They didn't'count on us being so streetsmart as we are, but we are and that's why this marina is here." De marina is prima, de faciliteiten zijn goed, maar ze hebben een tijdelijk karakter. In een containerdoos kan ik douchen, waar ik geweldig van geniet, want het is voor het eerst in tien dagen. Maar wat lijkt die container te schommelen!


[Marina facilities]

Ook het marina office bevindt zich in een container.


[marina office].

John vertelt dat hij in de New Zealand Post heeft gelezen dat Ierland nu het meest corrupte land van Europa is en hij is het daar hardgrondig mee eens. "Ireland used to be the land of Saints and Scholars. There are plenty of scholars now." Zijn strijdvaardigheid blijkt wel uit de enorme oranje aanhangwagen die hij aan het begin van zijn terrein heeft neergezet met de volgende tekst er op:

 A 406 berth marina project costing 8 million Euro - the largest flagship marina leisure and tourism project undertaken by private developers in county Donegal - has to date:

NOT been assisted by Donegal County Council or any local Fianna Fail councillor.
NOT been promoted by the chairperson of the Dail committee on tourism Deputy Cecilia Keaveney.
NOT been assisted by the Department of Communications, Marine & Natural Resources.
NOT been funded by any of the Funding Agencies established to promote inward investment and employment in this economically deprived border area. 


[John McDaid vs. the Republic of Ireland]

Op zondag keer ik weer terug naar huis voor een week, voordat Tuimelaar aan de Schotse reis begint. John brengt mij naar het vliegveld.